dnes je 29.4.2024

Input:

Všeobecné podmienky výpočtu paušálnej sumy na stravné

6.7.2023, , Zdroj: Verlag Dashöfer

24.3.1 Všeobecné podmienky výpočtu paušálnej sumy na stravné

Ing. Ľuboslava Minková

Na základe vyššie uvedených všeobecných zásad paušalizácie môže zamestnávateľ paušalizovať aj stravné, pričom pri výpočte paušálu zamestnávateľ vychádza z priemerných podmienok rozhodných pre poskytovanie náhrad zamestnancovi; vypočítaná suma paušálu bude závisieť od rôznych skutočností, napr. od konkrétnych podmienok pracovných ciest každého zamestnanca (rôzne časové pásma, bezplatne zabezpečené stravovanie/raňajky v rámci ubytovacích služieb), od spôsobu výpočtu (plný počet pracovných dní, resp. kalendárnych dní, krátenie sumy paušálu z dôvodu neprítomnosti v práci a pod.), od časového hľadiska poskytovania paušálu (prepočet na denný paušál, týždenný a pod.).

So zamestnancom, ktorému častá zmena pracoviska vyplýva z osobitnej povahy povolania, môže zamestnávateľ podľa § 5 ods. 5 ZCN dohodnúť